Mesleki Rehberlik

Mesleki Rehberlik

Mesleki Rehberlik

19.09.2018 986

MESLEKİ REHBERLİK NEDİR? Meslekî rehberlik, bireyi kendi ilgi ve yeteneği ile meslekler hakkında bilgi sahibi yaparak kendine uygun bir mesleği seçip bu alanda ilerlemesine yardım etme sürecidir. Bu süreç, bireyin geleceğini planlamasına ve bir iş bulması konusunda doğru karar almasına yardım etmek bakımından önemlidir (MEB, 2013).

MESLEKİ REHBERLİĞİN AMAÇLARI

 Bireye meslek seçiminde meslekler ile ilgili bilgilere ulaşmada gerçekçi ve objektif biçimde yardımcı olmak,

 Bireyin yetenek ve becerilerini keşfetmelerinde yardımcı olmak ve kendisi veya toplum açısından değerlendirmelerine yardımcı olmak,

 Çalışamaya karşı olumlu tutum içinde olmasına yardımcı olmak,  Farklı türlerdeki meslek, iş ve faaliyetler hakkında kaynaklardan bilgi edinmelerini sağlamak,

 Bireyin mesleki olgunluk düzeyini arttırmak. MESLEKİ REHBERLİK HİZMETLERİNDE GÖZ ÖNÜNDE TUTULMASI GEREKEN NOKTALAR Parsons'un bir meslek seçimi adlı kitabında açıkladığı ilke ve yöntemlere dayanan özellik - faktör yaklaşımı mesleki rehberlik hizmetlerinde halen güncelliğini koruyan bir yaklaşımdır. Bu kurama göre mesleki rehberlik hizmetleri üç aşamada gerçekleşmektedir:

1.BASAMAK: ÖĞRENCİYİ TANIMA Bir bütün olarak psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerinde öğrencileri tanıma çalışmalarının en belirgin amacı onların kendilerini daha iyi tanımalarına yardımcı olmaktır. Mesleki rehberlik hizmetlerinin sağlıklı bir şekilde yapılması bilinmesi gereken bazı özellikler şunlardır:

 Bireyin fiziki özellikleri

 Bireyin kişilik özellikleri

 Akademik Özellikler (çalışma tarzı, alışkanlıkları, iş tecrübesi)

 Sosyolojik Özellikleri (ailenin sosyoekonomik durumu, ikamet edilen yer)

2. BASAMAK: MESLEKLERİN İNCELENMESİ Mesleki rehberlikte mesleklerin incelenmesi, meslekler hakkında bilgilerin öğrencilere verilmesi oldukça kapsamlı ve birtakım tekniklerin kullanılmasını gerektiren sürekli bir iştir. Çünkü birey kendini ne kadar iyi tanırsa tanısın meslekler hakkında doğru ve yeterli bir bilgiye sahip değilse uygun bir meslek seçimi yapamaz. Meslekler hakkında bilgi toplanırken dikkat edilmesi gereken bazı özellikler şunlardır:

 Mesleğin esasını oluşturan işin özellikleri nelerdir?

 Mesleğe giriş nasıl olmaktadır?

 Meslekte ilerleme ve kazanç durumu nasıldır?

 Meslekte personel ihtiyacı nasıldır?

3.BASAMAK: BİREYİN KİŞİSEL ÖZELLİKLERİ İLE MESLEKLERİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER ARASINDA İLİŞKİ KURMA VE KARAR VERME Mesleki rehberlik hizmetlerinde son aşama ise bireyin kişisel özellikleri ile mesleklerin gerektirdiği özellikler arasında ilişki kurularak bireylerin uygun mesleki kararlar vermelerine yardımcı olmak gelmektedir. Bu karar verme bireyin hak ve sorumlulukları dikkate alınarak her zaman için bireye bırakılmalıdır. Meslek seçimi ve gelişimi zaman içinde oluşan bir süreçtir. Bireyin değişen kişilik özellikleri ve mesleklerde meydana gelen değişimler, bireyle meslek arasında bağ kurmayı her zaman güçleştirmektedir. Bu nedenle özellikle eğitim öğretim kurumları içerisinde bir seçim yapma aşamasında ki bireyler için mesleki rehberlik hizmetleri aktif olarak uygulanmalıdır.

 

https://www.pdr.gen.tr/mesleki-rehberlik/mesleki-rehberlik-nedir/

https://www.pdr.gen.tr/mesleki-rehberlik/mesleki-rehberlik-hizmetlerinde-goz-onunde-tutulmasi-gereken-noktalar/

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/210496

http://www.kpsskonu.com/egitim-bilimleri/rehberlik/mesleki-rehberlik/